Systemisch Werk

We leven allemaal in menselijke systemen zoals ons huidige gezin, ons werk, de vereniging, de school en opleidingen die we volgen, onze vriendenkring, etc. De regels en ook onbewuste wetten in dergelijke systemen zijn vaak ingewikkeld. Het wordt steeds duidelijker dat veel organisatorische en persoonlijke problemen een systemische oorzaak hebben.

Het systeem staat centraal. Wij zijn grootgebracht in systemen en krijgen daarin een plek toegewezen of nemen die in. Kijk naar het gezin waarin wij zijn opgegroeid, de school die wij hebben doorlopen, de bijzondere gebeurtenissen waardoor verstrikkingen zijn ontstaan, etc. Een verstrikking is een verwikkeling in een systeem die belemmerend werkt. Het zichtbaar maken van een verstrikking geeft de mogelijkheid hierin verandering te brengen.

De plek in het systeem is essentieel. Leden van een systeem hebben een plek, deze plek is niet altijd de juiste. Het vinden en innemen van de eigen juiste plek wijzigt oude remmende patronen, maakt het mogelijk verstrikkingen op te heffen en stelt je instaat jouw plek in het leven te nemen.

Veel van onze onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in de systemen (gezin van herkomst) waarin we zijn opgegroeid. We hebben bekrachtigende en beperkende patronen, vaak uit loyaliteit, meegenomen. Deze (beperkende) patronen kom je in je huidige leven vaak weer tegen binnen nieuwe systemen bijvoorbeeld je relatie of je werk.

Met familieopstellingen (individueel of groep) kun je deze onbewuste patronen weer zichtbaar maken. Via een opstelling van het systeem komt naar voren op welke manier iemand onbewust aan zijn systeem en aan anderen met wie hij zijn lot deelt, is gebonden.